Вечерње

ВЕЧЕРЊЕ (грч: εσπερινός), једно од седам дневних богослужења које се врши увече; има три врсте вечерњих служби: мало, велико и посведневно. Будући да се велико вечерње, у саставу cвeноћног бденија, служи у касним часовима, да не би час одређен за вечерње остао неосвећен, у време уобичајено за вечерње, служи се мало вечерње. Велико вечерње улази у састав свеноћног бденија током целе године, уочи недеље и великих празника, a спаја се са Литургијом пређеосвећених дарова средом и петком првих шест седмица Васкршњег поста, а такође и прва три дана Страсне седмице.

Вечерње приказује стварање света и бригу Божију за свет, грешни пад човеков и изгнање његово из раја, долазак Спаситеља на свет и сву икономију спасења. Као што су се једном после стварања света сва бића радовала што су створена, величајући Бога свог Створитеља, тако и свештеник у почетку вечерње молитве велича Бога речима: Благословен Бог наш….

Поредак свакидашњег вечерњег богослужења:

БЛАГОСЛОВЕН БОГ НАШ…
ЧИТА СЕ 103. ПСАЛАМ

Свештеник, док се чита 103. Псалам, откривене главе, ставши пред Царске двери говори светилничне молитве:

МОЛИТВА 1: „Господе сажаљиви и милостиви…“

МОЛИТВА 2: „Господе, немој нас у јарости твојој…“

МОЛИТВА 3: „Господе Боже наш, опомени се нас грешних…“

МОЛИТВА 4: „Ти Кога Свете Силе неућутним песмама…“

МОЛИТВА 5: „Господе, Господе, Ти све држиш на пречистом…“

МОЛИТВА 6: „Боже велики и чудесни, Ти све и сва управљаш…“

МОЛИТВА 7: „Боже велики и вишњи, Ти једини…“

Када се заврши 103 псалам, говори свештеник (или ђакон, ако га има, изишавши северном страном и ставши на обичном месту амвона) јектенију.

ПЕВА СЕ 140 ПСАЛАМ: ГОСПОДИ ВОЗВАХ…
ПЕВАЈУ СЕ СТИХИРЕ НА ГОСПОДИ ВОЗВАХ
ЧИТА СЕ: СВЈЕТЕ ТИХИЈ – у овој песми се Христос назива „тиха светлост“, јер само кроз Христа и Његово Оваплоћење дошли смо до Божанске славе и кроз њега су нам откривени извори истинитог блаженства. Када је човек због греха изгубио првобитну светлост божанску, показала му се нова светлост у обећаном Месији.
ПЕВА СЕ ПРОКИМЕН – то је стих из псалма, који укратко изражава успомену дана.
ЧИТА СЕ УДОСТОЈИ НАС ГОСПОДИ
ПРОЗБЕНА ЈЕКТЕНИЈА – ДОПУНИМО ВЕЧЕРЊУ МОЛИТВУ…
СТИХОВЊЕ СТИХИРЕ
ЧИТА СЕ: САДА ОТПУШТАШ СЛУГУ СВОГА ВЛАДИКО… Ову молитву је изговорио Симеон Богопримац када је на руке узео Богомладенца Христа.
ТРОПАРИ
СУГУБА ЈЕКТЕНИЈА… ПОМИЛУЈ НАС БОЖЕ…
ОТПУСТ.

(Текст преузет са странице Светоуспењског Саборног Храма у Крагујевцу)

Постави коментар